Wat een rijkdom, zoveel appels! Aan het begin van het seizoen ging ik er nog heel behoedzaam mee om. De eerste valappels werden meteen op Texel in taart en cake verwerkt. Het is onvoorstelbaar hoeveel appelcake een groepje kinderen en tieners in een weekend kan verorberen, dus we bleven enthousiast aan het bakken. De appels die overbleven, gingen in een paar tassen mee naar de stad. Daar ging het bakken vrolijk door en werden ze ook op andere manieren verwerkt.

In de weken die volgden gingen we nog een aantal keren naar Texel. De hoeveelheid appels die een aantal oude bomen oplevert is veel groter dan je met een paar gezinnen kunt opeten of verwerken. Het plukken is een spannende uitdaging waarbij flink geklommen moet worden. Daarbij vallen er minstens net zoveel naar beneden als dat er ongeschonden in het linnen zakje terecht komen dat om je nek hangt terwijl jij op een tak staat te wiebelen. In deze fase van de oogst worden zelfs de mooiste valappels niet meer gebruikt, maar met kruiwagens vol naar de composthoop gereden. Maar dan nog is de hoeveelheid bewaarappels overweldigend.

Dus een aantal weken heb ik ze op allerlei manier verwerkt: moes, chips, geleisnoepjes, gewone gelei, lange jannen, siroop, in taart, cake en crumble, op ijs, in de pannenkoeken, door soep, sla en saus, etc. Op een gegeven moment wil je ook wel eens met andere ingrediënten aan de slag…

Alle buren, collega’s, familieleden, klasgenoten en andere bekenden zijn voorzien van appels. De kinderen kunnen geen appeltaart meer zien. Als cadeautje worden alleen nog appelconserven weggegeven. Maar dan nog staan er veel meer potjes in mijn voorraadkast dan ik dit jaar ga consumeren. En de bodem van de kisten met bewaarappels is nog lang niet in zicht…

Ach, er zijn ergere problemen. En als je een paar weken wacht lusten de kinderen heus wel weer een stukje appelcake.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de walnoten. Ook dozen vol…

Katinka

Recept

Deze appelcrumble is een van de eerste recepten die ik van mijn moeder leerde als kind. Wij eten hem nog steeds vaak, handig als voedzaam toetje na bijvoorbeeld soep. Lekker met iets romigs erbij. Wij houden het meestal gemakkelijk en eten de crumble lauw met blanke vla als saus. Je kunt de appel ook vervangen door bijvoorbeeld rabarber. Strooi dan wel wat aardappelmeel en suiker over de rabarber voordat je de kruimels er op doet.

Nodig

  • 150 gram boter
  • 2 dl bloem
  • 2 dl havermoutvlokken
  • 0,5 dl suiker
  • snufje zout
  • 3 flinke goudrenetten of wat meer kleinere appels
  • ovenschaal

Werkwijze

  • Beboter de schaal.
  • Schil de appels. Snijd ze in vieren, haal het klokhuis eruit en leg ze in de schaal.
  • Smelt de boter. Zet het vuur uit en roer de overige ingrediënten er door. Meng tot een kruimelige massa.
  • Doe het kruimeldeeg over de appels.
  • Bak ongeveer een half uur op 200 graden totdat de kost knapperig en lichtbruin is.
  • Serveer met blanke vla, halfstijve slagroom of vanille-ijs.