Hi Katinka,

Ik sprak afgelopen week een vriendin over mijn ecodorpje. Ze vond het een aantrekkelijk klinken, zeker ook het idee om meer zelfvoorzienend te zijn. Maar gaf aan geen idee te hebben wat dat in de praktijk eigelijk inhoudt. Haar voorstel was dat ik daar een blog over zou beginnen. Zou jij mee willen doen? Als start zouden we gewoon dit weekend bij kunnen houden wat we zoal gebruiken op een dag aan spullen die we bijeen gescharreld hebben. Vond hier op Texel in de kast bijvoorbeeld nog veel van onze pruimenjam, was heerlijk bij de haverscones.

Lief zusje,

Het is februari en jij wilt een blog beginnen over zelf voedsel vinden, kweken en maken. Beetje slechte tijd van het jaar. Het groeiseizoen moet nog beginnen. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als bewaren. Dus bij mij is er  ook nog het een en ander te vinden … in de voorraadkast en de vriezer. En dat na een jaar waarin de focus niet lag op voedselaangelegenheden. Ik was wel bezig met verbouwen, maar dan een woning. Het resultaat is ook bevredigend, maar niet eetbaar. 

Nu je er naar vraagt, merk ik dat ik tussen de bedrijven door toch het een en ander heb verzameld en geconserveerd. Dat komt omdat ik een onbedwingbare drang heb om te plukken en te rapen als het voor me ligt of groeit. Er zijn ergere compulsies, dus ik doe er niets aan om dit te onderdrukken. Zelfs als je geen tuin hebt, zoals ik tegenwoordig, kom je een heel eind als je je ontfermd over een de bessen in de moestuin van familie en vrienden (alles is in een keer rijp, dus de meeste mensen kunnen er niet tegenop plukken en eten) en als je er zo nu en dan op uit trekt om in natuur je voorraden bij elkaar te sprokkelen.

Geheel zelfvoorzienend ben ik in de verste verte niet, een tuin is daarvoor wel een eerste vereiste. Maar met een beetje wil en kennis van zaken kun je ook zonder eigen tuin voorraden aanleggen en bewaren waar je het hele jaar plezier van hebt. En als je daarnaast ook nog serieus met een moestuin aan de slag zou gaan, kom je een heel eind.

Je vroeg me wat we gegeten hadden; mijn heerlijke spruitjeschotel met roomsaus, walnoten (zelf geraapt) en salie (deze zomer bij iemand in de tuin geplukt en gedroogd). O ja, er zaten ook nog wat gekonfijte sinaasappelschilletjes in, die had ik dit najaar ingemaakt.

Hoe was Texel? Hebben jullie nog kokkels en mossels geraapt op het wad?

Ja, ja kokkels en mossels, zie de foto’s! En toevallig heb ik ook walnoten en salie gecombineerd. Er lagen nog walnoten op de schaal en in de tuin groeide (naast heel veel sneeuwklokjes) toch ook nog oregano, salie, tijm en bieslook. Werd samen met de walnoten een lekkere pesto.

En aan al die pruimenjam heb ik ook veel gehad. Ik wilde putanesca maken maar was tomaten vergeten. In de kast stond niks dat tomaten bevatte, alleen een vaag potje bruschetta mix (uit de kerstloterij 2014?). Maar samen met de pruimenjam was het een prima basis voor de saus. Was verbazingwekkend lekker geworden. En ik heb een potje van de pruimenjam geruild voor verse eieren bij de buurvrouw.

Dat wordt straks in Oosterwold natuurlijk helemaal een top manier om aan lekker eten te komen: ruilen! Honderden mensen die allemaal zelf eten gaan verbouwen. Je mag er toch vanuit gaan dat niet iedereen hetzelfde plant. Ik zou dan een beetje strategische vriendschappen aangaan. Met ambitieuze mensen, die bijvoorbeeld dingen als artisjokken en asperges willen verbouwen. En dan mogen ze dat met mij ruilen voor pruimenjam.