In een vorige blog schreef ik over onze geprofessionaliseerde aanpak van de moestuin op Texel. We hebben twaalf moestuinbakken gemaakt met een wisselteeltschema en daarnaast een paar vaste bakken voor rabarber, aardbeien, aardperen en eenjarige kruiden (de meerjarige staan in een aparte kruidentuin). Goed ingelezen, hard aan gewerkt, ziet er strak uit. Een groot verschil met vorig jaar toen we maar wat deden. Alles onder controle, zou je zeggen. Alleen, nu is het al weken lang droog en warm. Heerlijk, maar niet voor de moestuin. Want helaas betekent een moestuin op afstand dat je niet kunt sproeien als dat eigenlijk nodig is. Dus… het gezaaide komt niet op. En wat wel opkomt, blijkt verdord als wij er dan een keertje wel zijn. Komend weekend gaan we weer eens een kijkje nemen en proberen te redden wat er te redden valt. En dan weer opnieuw zaaien…

Eigenlijk is het ook allemaal niet erg. We leven in de luxe dat we niet van deze moestuin afhankelijk zijn. Met Pinksteren waren op Texel en het is heerlijk om met zijn allen buiten bezig te zijn. Het belangrijkste project was het bouwen van een grasmaaier- en fietsenstalling. Deze wordt aangebouwd aan het bijhuisje op Texel en dat bijhuisje is het allereerste Zweedse huisje dat Jessika en Martin hier in Nederland bouwden. We hebben ook slaapkamers in de boerderij, maar eigenlijk slaap ik het liefst in dit houten huisje.

En nu heb ik een en ander met elkaar gecombineerd en ben tot de perfecte oplossing gekomen: ik ga zelf in Oosterwold wonen, in een vervolgproject van Bolderburen. Dan slaap ik elke nacht in een houten huis en kan ik de groenten die ik verbouw elke dag in de gaten houden. Over ruim twee jaar is het pas zover, maar ik kijk er nu al naar uit!

Intussen zit ik nog in mijn stadswoning in Scheveningen. Ik wil de vriezer binnenkort ontdooien dus alles moet er uit. Nu ben ik bezig de zwarte bessen van vorig jaar te verwerken. Wat maak ik ervan? Limonadesiroop! Cassissiroop is lekker met gewoon water, prikwater, witte wijn, bubbelwijn of een combinatie van een en ander. Sowieso is limonadesiroop een goed product om te maken. Je moet geen afkeer hebben van suiker, want dat is nodig voor de conservering, maar dan kun je ongeveer alles combineren. Voor kinderen is water met een scheutje siroop een stuk beter en dorstlessender dan frisdrank of de meeste vruchtensappen. Het grote voordeel van siroop maken is ook dat je de bessen of het fruit niet helemaal schoon hoeft te maken (wat wel nodig is als je jam maakt). Een paar blaadjes, steeltjes of pitten maken niet uit.

Ik heb onlangs siroop gemaakt van de oude verschrompelde appeltjes die over waren van vorig jaar met heel veel verse gember en wat citroen erbij. Heerlijk om te mengen met gelijke delen spa rood en witte wijn. Voor de vroege zomer is een lekkere combinatie gelijke delen rabarber en rode bessen. Aardbeien en rabarber is een klassieker. Pruimen, kersen en andere vruchten doen het ook goed. 

Nodig

  • 2 liter bessen of fruit (met stelen en/of pitten)
  • 4 dl water
  • (of 6 dl water bij zwarte bessen of andere vruchten met veel pectine, zoals zure appels)
  • 6 dl suiker per liter sap

Werkwijze

  • Kook de bessen/de vruchten met het water in een ruime pan onder deksel ongeveer 20 minuten of totdat  het vruchtvlees uit elkaar valt.
  • Giet de vruchtenprut door een zeefstelling boven een bak of pan. Je kunt hiervoor ook een gewone zeef met daarin bijvoorbeeld een stuk kaasdoek gebruiken. 
  • Laat de vruchtenpulp een nacht uitlekken.
  • Meet de hoeveelheid sap, doe dit in een pan en voeg 6 dl suiker per liter sap toe.
  • Kook dit op en haal het schuim dat eventueel ontstaat weg. Kook het sap een paar minuten door.
  • Giet het het hete sap in schone flessen. Sluit direct af met dop.