Hi Katinka,

Op mijn kavel vindt deze week het archeologisch onderzoek plaats. Dit is een van de vele stappen die genomen moet worden om van een boerenakker bouwgrond te maken. Heel spannend; als ze wat vinden komt er mogelijk veel aanvullend en duur onderzoek. En dat kan al gebeuren bij de vondst een een vuursteentje van een halve centimer groot op mijn anderhalve hectare grote kavel. Volgende week weet ik meer.

Ik was de foto’s van Pasen aan het kijken. Het was wel grappig, de kleine kinderen waren eieren aan het verven, de grote kinderen verfden het huis. Het is wel heel mooi geworden, zeker ook ons huisje, het allereerste huisje van hout dat we in Nederland bouwden. Als we de eerste keer meteen met verf van Jotun geverfd hadden, hadden we het nu niet opnieuw hoeven doen. Maar als het goed is zit de verf er nu voor de komende 10 jaar op. Dus dan kunnen de grote kinderen voorlopig met Pasen ook weer eieren verven.

In het kader van zelfvoorzienend leven kan jij misschien vertellen hoe je onze traditionele Paasavond brandnetelstamppot maakt.

Hi zusje,

Ik was nog niet teruggekomen op je vraag over brandnetelstampot. Weekje Frankrijk, waar het heerlijk, maar ook veel kouder was dan verwacht, toen we dit voor de meivakantie planden. We hadden luieren in het zonnetje in gedachte, maar toen we aankwamen had het ’s nachts twee graden gevroren. Dus we vulden de dagen wat actiever en gekleder in. Veel gewandeld. Onderweg plukten we munt, oregano en venkel, dat we door het eten verwerkten.

Dus voor ik inga op de brandnetels, wil ik eerst iets zeggen over venkel. Dit is ook in Nederland goed te vinden in bermen en op veldjes. Het zijn vaak forse planten en goed herkenbaar, dus een ideaal wildplukkruid. En heel lekker! Vorig voorjaar vond ik tijdens een weekend Texel opeens heel veel. Dat kwam goed uit, want A en ik waren er met acht kinderen. Ik heb er een romige cremesoep van gemaakt als voorafje. Ze vonden het allemaal lekker, ook het vriendje dat mee was.

Je fruit een ui. Water, groente bouillon en zoveel mogelijk gehakte venkel erbij (in dit geval moet je de venkel zien als groente, niet als kruid). Koken tot de venkel gaar is. Helemaal fijn malen met de staafmixer. Veel room erbij, zeker een kwart van de hoeveelheid vocht. Een beetje binden met bloem of ander bindmiddel. Naar smaak peper en eventueel wat zout.

En dan de brandnetelpstampot. Inderdaad onze traditionele paasavondmaaltijd en dat maakt het altijd een beetje spannend. Want Pasen valt elk jaar anders. Bij een vroege Pasen is het nog best een uitdaging om voldoende brandnetels te verzamelen voor de grote groep waarmee we zijn. Dit jaar viel het weekend laat en had ik de brandnetels zo geplukt.

Hoe pak ik dit aan? Ten eerste: lange broek, lange mouwen en afwas- of tuinhandschoenen aantrekken. Verder heb je een schaar en een emmer nodig. Knip de topjes van de brandnetels en vul de emmer zo ver mogelijk. Hoe meer brandnetels, hoe groener de stampot en hoe lekkerder vind ik. Was de brandnetels meerdere malen met koud water in teil of een emmer. Kook de brandnetels met aanhangend water in een grote pan, tot het slinkt en de steeltjes zacht zijn. Laat uitlekken, maar vang het vocht op. Hak de brandnetel fijn. Kook aardappels in groentebouillon. Giet af, stamp ze tot puree. Maak er een stampot van met een flinke klont roomboter, de brandnetels, melk en brandnetelvocht (niet alles, de rest kun je gebruiken voor een shake). Zout en peper naar smaak.

Omdat we met zo velen zijn, maak ik om logistieke redenen de stamppot overdag en warm ik hem in overschalen op een half uurtje voor we gaan eten. Serveren met rookworst, vegaworst, blokjes kaas en mosterd.