Hi Katinka,

De informatiebijeenkomsten waren erg leuk. Zaterdag zijn we zelfs met een groepje wat gaan drinken vlak bij de plek waar het ecodorpje komt. We zaten heerlijk in het zonnetje, kregen lekkere biologische sapjes en koffie, kinderen begonnen met elkaar te spelen, heel idyllisch. Het was ook spannend om te zien welke mensen af zouden komen op ons initiatief. Het was een heel leuke mix aan mensen, jong en oud; singles, stellen en gezinnen, vanuit heel Nederland en zelfs België. En ze aten veel van de bullar die jij had gebakken, dat is ook een goed teken vond ik (dan zijn ze niet te fundamentalistisch). En heel toevallig kregen we deze week ook een mooie kantoorruimte aangeboden in Den Haag. Heel handig voor de vervolggesprekken want er waren beide bijeenkomsten best veel mensen, tijd voor een rustig gesprek was er niet echt. Nu alleen nog even vloer leggen, muren schilderen en we kunnen mensen ontvangen!

Het aardappelveldje op Texel ziet er mooi uit! Maar er mag best wat meer in, jij hebt daar veel meer verstand van. Wat zijn bijvoorbeeld de makkelijkste groentes voor een moestuin. Dat lijkt me een goed uitgangspunt voor een tuin waar we niet wekelijks zijn. Dan wil ik er graag zeven weten.

Moestuin

Waarom zeven? Dat is een sprookjesgetal. Maar dat is misschien juist goed. We gaan voor mooie sprookjes! En een moestuin heeft er wel wat van. Ik wens… Zaadje in de grond en een aantal maanden later is je wens vervuld. Tenminste, als alles een beetje mee zit.

Bij sommige moestuinplanten zit het vaker mee dan bij andere, dat is waarschijnlijk wat bedoelt met gemakkelijke groentes. Al wil ik daar wel bij opmerken dat ik vooral let op waar je het meeste aan hebt. Dus ik ik wil altijd veel tuinkruiden, want die heb je bij elke maaltijd nodig en die zijn relatief duur in de supermarkt. Bovendien gebruik ik graag veel verschillende kruiden en als je die koopt liggen de restanten te verleppen in hun plastic bakjes in de koelkast. Aan de plant blijven ze vers. Verder heb ik graag groenten in de tuin die moeilijk verkrijgbaar zijn of relatief duur. Snijbiet is wat dat betreft een moestuin klassieker. En bessen natuurlijk: frambozen, zwarte bessen, aalbessen, bramen, kruisbessen.

Maar dan hier mijn lijstje:

  1. Bieslook: Het groeit overal goed, en is een vaste plant. In het voorjaar komen al snel die verse groene sprieten weer boven de grond. Het bloeit heel mooi en ook de bloemen kun je gebruiken.
  2. Rabarber: Ook al een vaste plant, altijd fijn als je groentes ieder jaar terugkomen. Het doet het niet op elke plek even goed, maar als-ie het wel doet heb je er nauwelijks omkijken naar. Het wordt niet aangevreten door slakken en het is een van de eerste dingen die je kan oogsten.
  3. Aardappelen: In Zweden heeft iedereen bij zijn buitenhuis een aardappellandje. Winkels zijn vaak ver weg en dan heb je in elk geval een groot deel van de maaltijd altijd bij de hand. Zelf gevangen visje erbij en je bent klaar (maar dat is in Nederland weer vaak wat lastiger). Met aardappelen moet je een beetje geluk hebben, maar als het aanslaat, dan kun je er de hele zomer van eten. Bovendien is er weinig zo lekker als nieuwe aardappelen met zoute boter. Het is handig om zowel vroege als late soorten te planten, vroege soorten schijnen minder last van ziektes te hebben.
  4. Pompoen: Deze kwamen bij ons meestal spontaan op op de composthoop (door de pitten die hier terecht kwamen). Maar anders is het handig ze bij de composthoop te planten omdat ze heel veel ruimte innemen. Op deze manier maak je ook iets aantrekkelijks van de composthoop. Ook de bloemen zijn eetbaar. Pompoenen zijn goed houdbaar dus je hebt er lang plezier van.
  5. Snijbiet : lukt bij mij altijd. Te gebruiken als spinazie, maar dan met wat meer beet. Ik vind het heel lekker. Het schijnt niet in de winkels verkocht te worden omdat het slecht houdbaar is als het eenmaal geoogst is. Van de levende planten kun je maanden lang naar behoefte plukken. Het jaar daarop komt de plant opnieuw op, maar schiet dan vrij snel door. Wat ook leuk is dat je allemaal varianten hebt met mooi gekleurde stengels. Een van mijn favoriete recepten als hapje op tuinfeestjes e.d. is een ‘witte pizza’ (dus zonder tomatensaus) met snijbiet. Bakblik vol met een laag zelfgemaakt brooddeeg. Gebakken snijbiet met knoflook erop. Verkruimelde geitenkaas en gehakte hazelnoten erover. In de oven. Altijd een succes.
  6. Frambozen: Omdat ik in de zomer vaak met vakantie ga, heb ik herfstframbozen. De zijn rijp vanaf augustus en gaan vaak tot in oktober door. Ik begon ooit met twee struiken. Dat werd een hele plantage. Dat gaat als volgt: in de winter snoei je ze tot net boven de grond; heel overzichtelijk, gewoon alles weg. In het voorjaar komen er rond de oude struik dan weer nieuwe scheuten op. De scheuten die niet in het gareel staan, graaf je uit en plant je op een plek die jou zint. Zo had ik op een gegeven moment vier frambozenhagen. Wel zorgen dat je ze overeind houdt met een hekwerkje, anders hangen de frambozen straks in de modder. Zelf vind ik deze herfstframbozen iets minder lekker dan de zomerse variant, maar in taarten en ingemaakt merk je daar niets van. Ik vries het grootste deel in en gebruik het dan wanneer ik het nodig heb. Een paar framboosjes in de dressing is ook erg lekker (en mooi kleurig).
  7. Aardpeer: nog niet uitgeprobeerd maar van wat ik erover gelezen heb is het denk ik mijn nieuwe favoriet. Het is een vaste plant dus komt erg jaar terug. Je oogst in de winter, in de zomer zijn het mooie bloemen, en de smaak is heerlijk.