Hi Katinka,

Toen ik het plan voor mijn ecodorpje gemaakt had, dacht ik echt dat ik iets heel erg origineels had bedacht. Al snel bleek dat het concept Eco Village allang bestond, over de hele wereld zijn ze al gebouwd en er zijn vele boekwerken over verschenen.

Ik zapte toevallig toevallig laatst langs een documentaire over een ecodorp in Boekel. Daar waren ze acht jaar geleden al begonnen met dit idee. Heel mooi in de vorm van een zonnebloem geloof ik, en dan de huizen als bloemblaadjes. Veel idealisme, veel inzet, maar ook wel heftig afzien. Als je daar wilt komen wonen zit je eerst twee jaar in een container in de blubber en mag je je eigen huis helemaal zelf bouwen. Maar voordat je aan bouwen toekomt mag je eerst meehelpen met  de grond bouwrijp maken en de paden voor het gemeenschappelijk terrein aanleggen. Het enthousiasme was er niet minder om.

Interessant, en dat is natuurlijk ook een variant van een ecodorp. Zelf vind ik het al teleurstellend dat ik niet kan beloven dat de rozen bloeien op het moment dat de mensen hun huis betrekken. Waarschijnlijk richt ik me op een ander soort mensen. Die het wel fijn vinden om samen, groen en ecologisch te wonen, maar het ook wel prima vinden als iemand anders dat voor ze regelt.

En dingen heel goed regelen, dat vind ik nou weer een leuke uitdaging. Maar wat misschien wel een heel goed idee is om een aansprekend beeld voor het dorpje te maken, zoals die zonnebloem. Ik heb het nu nog over ‘vier woonconcepten’ en dat blijkt iedereen een stomme term te vinden. Misschien een klavertje vier en elk onderdeel is een blaadje?

Kijk jij anders ook even naar die uitzending, was van omroep Human en het heet: ‘We doen het gewoon zelf’. Ben heel benieuwd wat jou opvalt.

Lief zusje,

Ik heb de documentaire bekeken. Tja… Je moet er echt wel heel veel zin in hebben als je het op deze manier doet. Het was denk ik vooral de blubber waar ik moeite mee had. Het hielp niet mee dat het in elk shot regende. Al ik weet dat samen ergens voor gaan ook heel mooi is. Ik heb niet voor niets zelf zeventien jaar deel uitgemaakt van een coöperatie waar we een pand en grond deelden met elf andere gezinnen.

Wat ik soms lastig vind, is de stereotype beeldvorming rond dit soort initiatieven. Coöperatief = alternatief. Alternatief = Groen. Groen = blubber i.p.v. mooie spullen. Etc. Maar dat is natuurlijk onzin. Bij jullie dorpje gaat het natuurlijk wel om mensen willen optrekken met anderen en die het belangrijk vinden dat je de aarde niet uitput. Maar tegelijkertijd willen ze een mooie, prettige plek om te wonen. En voor dat laatste gaan jullie zorgen.

Ik begrijp dat een onderdeel van het plan is dat mensen ook zelf groenten gaan verbouwen. Geweldig! Maar ik hoop dat het niet iets wordt waar heleboel andere do’s en dont’s rond de inrichting van het leven aan gekoppeld worden in de hoofden van de mensen. Het is gewoon leuk!

Eten verzamelen uit de natuur en oogsten van je eigen landje… Voor mij is dat nooit iets geweest waar je bewust voor kiest. Het is vanzelfsprekend als de omstandigheden er naar zijn. Net zo min zoek ik primitieve omstandigheden bewust op. Maar ik vind het wel prettig dat ik het geen punt vind als er minder voorzieningen zijn. Dat komt waarschijnlijk door de lange zomers die we in Zweden in schattige huisjes op het platteland doorbrachten. Geen riolering was standaard, een buitenplee de norm. De plee was altijd een heel schattig houten huisje, soms met wel drie gaten naast elkaar, dan kun je gezellig samen poepen. Het stonk er nooit. Vaak was er in de huisjes waar we woonden geen stromend water, dan haalde je dat uit een put of kwam het uit een pomp. Soms was er ook geen elektriciteit. Het grappige is dat ik dit alles als kind nooit als primitief heb ervaren en dat het ook niet werd gepresenteerd als een ‘back to basic’ ervaring. Het was gewoon zo. Koken en bakken gaat uitstekend op een houtfornuis en olielampen geven ook licht.

Ik hoop dat jullie die stemming weten te vangen in jullie dorpje. Alternatieve oplossingen waar nodig of wenselijk, maar zonder afzien. Mooi wonen en genieten, daar gaat het om!