Hi Katinka,

Ik ben bezig met het ontwerpen van de kavels. Dit is iets wat de gemeente van me vraagt en het moet 15 mei af. Het gaat dan vooral om de technische aspeten, waar realiseer ik het roodkavel, hoe zorg ik voor waterberging, waar komt de stadslandbouw. Zelf vind ik het eigenlijk veel leuker om na te denken hoe ik de open akker die de kavel nu is, zo snel mogelijk verander in een omgeving die beschut en gezellig voelt. Veel bomen hebben tijd nodig om te groeien, maar ik heb natuurlijk niet jaren geduld. Het moet er zo snel mogelijk goed uitzien. Extra uitdaging daarbij is dat de beplanting bij voorkeur ook nog geschikt is voor menselijke consumptie want dan telt deze mee aan de eis dat 50% van de kavel ingericht moet worden als stadslandbouw. Misschien wil je meedenken? Ik dacht bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:

 • Vlier. Weinig struiken groeien zo hard als vlier. Na twee jaar kan het al echt een flinke omvang hebben. En vlierbloesem kan gebruikt worden om limonade en cider te maken, of gefrituurd worden in een deegje (dat heb ik ooit bij jou gegeten en dat was heel lekker. Heb je daar een recept van?).
 • Krentebomen, groeien ook snel, mooie vroeg bloei, en uiteraard ook zeer eetbaar.
 • Wilde roos, geeft de hele zomer kleur, je kan er mooie hagen van maken en het geeft rozenbottels die je kan gebruiken voor limonade en jam. (en nyponsoppa natuurlijk…)
 • Boerenjasmijn, gaat ook snel, ik kan niet veel vinden over de toepassing van de jasmijn in recepten, maar daar moet toch wel wat op te bedenken zijn?

Toch zijn er ook planten nodig die het eerste jaar al echt wat massa hebben. Daar gaven je tips over de moestuingroentes inspiratie:

 • Frambozenstruiken zijn volgens mij het eerste jaar al anderhalve meter hoog, als ik dat aan de randen plant heb je een heerlijk eetbare beschutting.
 • Ik ben nu ook aardpeerfan, wel heel jammer dat we te laat zijn om dit op Texel uit te proberen (planten moet in maart las ik). Want het is wel ideaal met een plant waarvan je jaren kan eten en die bovendien hoge hagen met bloemen maakt in de zomer. Ik zou  bijvoorbeeld een aantal perken met vaste moestuingroentes op kunnen nemen in mij plan die meteen ook voor beschutting zorgen.

Eenjarigen zijn tot slot ook een heel goede aanvulling:

 • Zonnebloemen, als je daar een veldje van plant, of hier en daar en rijtje zonnebloemen tussen de huizen, vooral de extra hoge varianten. Dat geeft de eerste zomer meteen al heel veel sfeer. En uiteraard zijn de zonnebloempitten geschikt om op te eten.
 • En ook bonen die je langs bonenstaken leidt kunnen meteen de eerste zomer al voor een vorm van omheining zorgen.

Als ik vervolgens het gras in laat zaaien met een veldbloemenmengsel waarin bijvoorbeeld klaver en klaprozen zit dan wordt het denk echt snel al best heel mooi. Zeker ook omdat ik ook al meteen een flink aantal fruitbomen wil planten. Die zijn natuurlijk niet allemaal meteen al groot, maar ik zou wel kunnen kiezen voor een aantal bomen die al een beetje formaat hebben.

Hi zusje,

Leuk lijstje, al twijfel ik wel sterk aan een jasmijn als eetbare struik. Maar er blijven genoeg andere redenen over om boerenjasmijn te planten, het groeit inderdaad lekker snel en bovendien ruikt het heerlijk. Dat is ook belangrijk! Ik denk dat er wel meer eenjarigen in te zetten zijn om snel een mooie groene opgeving te creeren, maar als ze ook eetbaar moeten zijn denk ik vooral aan:

 • Oostindische kers, met een paar zaadjes vul je met een beetje geluk een halve tuin. De bloemen zijn mooi en lekker in salades en de ‘kersen’ kun je inmaken als kappertjes.
 • Hop, groeit meters hoog in een zomer en ik kan me zomaar voorstellen dat er in jouw doelgroep mensen zitten die bier brouwen als nieuwe hobby willen.

Hier is het recept voor vlierbloesembeignets

 • 8 vlierbloesemschermen
 • 200 gram bloem
 • 1 groot ei
 • 2 deciliter lauwe melk
 • snufje zout
 • zonnebloemolie (om te frituren)
 • poedersuiker of honing

Pluk een aantal mooie rijpe vlierbloesemschermen, laat er een steeltje aan van ongeveer 8 cm. Spoel de schermen af onder de kraan en laat ze met het steeltje omhoog drogen op een schone theedoek. Maak een dik pannenkoekenbeslag van de eieren, bloem en lauwe melk. Verwarm in een (frituur)pan een laag van 10 cm. zonnebloemolie.Pak de Vlierbloesem aan het steeltje vast en doop het scherm in het beslag. Laat het even boven de beslagkom uitdruipen en frituur de schermen een voor een in de hete olie tot ze lichtbruin en knapperig zijn.Eet ze direct als ze nog warm zijn met poedersuiker of honing. Voor meer recepten met vlier: http://www.vlierbessen.nl/recepten