Hi Katinka,

Ik mocht gisteren de intentieovereenkomst tekenen voor het project. Dit is een grote stap in het verwezenlijken van mijn plannen voor het ecodorpje. De afspraak was bij de Gebiedsregiseur, een heel belangrijke rol binnen Oosterwold, en zij is iemand die je anders heel lastig te spreken krijgt. Het voelde daarom een beetje zoals vroeger, als je bij de minister mocht komen om je plannen uit te leggen. Maar het was wel een heel leuk gesprek, volgens mij vond ze mijn plan best leuk en een volgende keer wil ze graag ook de  bewoners ontmoeten. Wel bleek achteraf dat alles wat ik noemde als streefdata als afspraak is vastgelegd. Dus nu zit ik vast aan de deadline van 15 mei voor het inleveren van het ontwikkelplan.

Voor het maken van het ontwikkelplan heb ik gelukkig een heel goede landschapsarchitect gevonden. Ik heb de grote lijnen aangegeven van hoe ik het voor me ziet, en zij vult het helemaal in detail in; inclusief plek voor afvalbakken en ontluchtingsput voor het helofytenfilter. Elke keer als ze me een we transfer bericht stuurt voelt het alsof ik een cadeautje open mag maken.  Fruitbomen, moestuinen, bessenhagen, bloemborders ze heeft het allemaal al ingetekend waardoor  je helemaal een voorstelling krijgt hoe mooi het kan worden.  En het betekent niet dat het allemaal vast staat, maar wel dat ik een kloppend ontwerp heb wat nu al heel aantrekkelijk is.

Ik was ook nog in Italië geweest, Damanhur, het ecodorp dat ik wilde bezoeken viel een beetje tegen. Het lag vast aan mij en aan het weer, maar ik kreeg er geen geweldige indruk van. Ik had het wellicht ook beter moeten plannen maar had niet bedacht dat je een rondleiding had moeten boeken om even een kijkje te nemen. De enige plek die we zomaar mochten bekijken was het Crea Centre. Het zag eruit alsof er sinds de jaren zeventig weinig veranderd was. Lunch met tofu en bonen en veel edelstenen.  Damanhur lag wel prachtig aan de voet van de Alpen, dat deel zou ik graag overnemen; maar het was wel verspreid over 10 kilometer. Rond de gemeenschappelijke huizen en tuinen stonden hoge ijzeren hekken, met gesloten toegangspoorten.  Heel gezellig en dorps werd het daardoor niet. Maar nogmaals, ik heb maar een klein deel gezien want ik had niet de rondleiding geboekt.  Alles wat ik zag versterkte wel mijn waardering voor het principe van doorwaadbaarheid in Oosterwold: geen hoge hekken of schuttingen en mensen mogen vrij langs elkaars kavel lopen.

Voor de rest was Italië natuurlijk geweldig. Zo lekker gegeten, voel me dan ook zeer voldaan en uitgerust sinds ik terug ben.  Al was mijn mailbox wel een beetje ontploft na het artikel in de NRC dat tijdens onze vakantie verscheen.