Ongeveer een jaar geleden vroeg Jessika mij om af en toe een blog te schrijven als een inspirerende omlijsting van het eco-dorp Bolderburen dat zij aan het opzetten was. Er is heel veel gebeurd sinds die tijd. Ecologisch, gezamenlijk en Zweeds-geïnspireerd wonen blijkt heel veel mensen aan te spreken. Er zijn daarom al twee vervolgprojecten voor Bolderburen gepland.

Zelf raakte ik kennelijk ook geïnspireerd, want niet veel later begon ik met een moestuin op afstand (bij ons familiehuis op Texel). Hoewel je natuurlijk geen wonderen kunt verwachten als je maar eens in de zoveel tijd bij je moestuin kunt zijn, ging het eigenlijk beter dan ik had verwacht. Dus op naar het tweede jaar! We willen het nu nog wat beter aanpakken, dus zijn we vorige week begonnen met het maken van moestuinbakken.

Het was prachtig op Texel, de tuin stond vol sneeuwklokjes. Het zou mooi zijn als die ook op een gegeven moment ook in Bolderburen zo massaal de kop op steken.

En verder is het de tijd van semlor. Mijn kinderen vroegen er al weken om. Zeker als het om lekkers gaat, hechten zij heel erg aan de Zweedse tradities.

Een semla (mv semlor) is een broodje, gevuld met spijs en voorzien van een toefje slagroom. In Zweden worden deze massaal in de tijd voor Pasen gegeten. Een bijzondere invulling van de vastenperiode, ze zijn vet, zoet en machtig. Maar wij vinden ze heerlijk!

Voor wie bij deze Zweedse traditie wil aanhaken hier het recept.

Voor 20 semlor

Deeg
2,5 dl melk
100 gr gesmolten boter
1 zakje gedroogde gist
flinke snuf zout
1 tl gemalen kardemom
3 eetl. suiker
1 ei
ong. 8,5 dl bloem

Verder
ei om broodjes te bestrijken
200 gr spijs
2 dl melk
1 dl slagroom
vanillesuiker
poedersuiker

  • Meng bloem, suiker, gist, zout en kardemom (het lekkerst is als je zelf de pitjes maalt in een vijzel).
  • Smelt de boter, voeg de melk toe en verwarm tot het geheel lauw is.
  • Voeg het boter-melk mengsel en het ei bij de droge ingrediënten en meng het (ik doe het met mixer met deeghaken) tot het een mooi deeg is.
  • Laat het onder een doek ongeveer een half uur rijzen.
  • Verwarm de over tot 200 graden. Kneed het deeg even op het aanrecht en verdeel het in 20 stukjes. Rol elk stukje tot een mooi bolletje en zet die met enige afstand van elkaar op een bakblik dat bekleed is met bakpakier.
  • Laat de bolletjes 20 minuten rijzen. Bestrijk ze met opgeklopt ei en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. Laat de bolletjes afkoelen onder een doek.
  • Snijd het bovenste kapje van elk bolletje.
  • Hol de bolletjes voorzicht uit met bijvoorbeeld een theelepel.
  • Rasp de spijs op een grove rasp en meng dit met het broodkruim en de melk. Vul de bolletjes met dit mengsel.
  • Klop de slagroom met een beetje vanillesuiker. Leg op elk bolletje een toef slagroom. Leg hierop het dekseltje. Bestrooi met poedersuiker. Geniet ervan!